Personlig utveckling

Personlig utveckling innebär att växa som individ. Det handlar om att lära känna sig själv och bli sitt bättre jag. Detta kan i sin tur innebära tusentals olika saker. Vi är alla unika med våra egna startpunkter, slutmål och metoder som fungerar för att ta oss dit vi vill. Något som de flesta av oss har gemensamt är däremot viljan att ständigt utvecklas.

Men hur bra lyckas vi egentligen med detta? Fråga dig själv hur du har utvecklats den senaste tiden. Många står nämligen och stampar på samma ställe som de har gjort i flera år. Det räcker inte att vilja utvecklas, men man måste även aktivt jobba för det. Dessutom måste man veta vart man vill komma, vilket väldigt många inte har en aning om.

Är du själv ovetandes är detta något som en livscoach kan hjälpa dig med. Många drar sig från att prata med en vägledare, vilket är synd då personlig utveckling är nyckeln till hela ens liv. En coach kan effektivt guida dig till svaret på dina viktigaste frågor; vad du vill bli bättre på och hur du lyckas med detta. Idag är det dessutom väldigt smidigt och billigt att prata med en terapeut över internet.

Har du redan en klar bild på vad du vill uppnå finns det även övningar för personligen utveckling som du på egen hand kan använda dig av för att nå dina mål. Det är inte säkert att dessa fungerar lika bra som att prata med någon, men kan vara väl värda att testa på. Vi har i följande artikel listat ett par stycken tillsammans med andra värdefulla tips för personlig utveckling.

Vad innebär personlig utveckling?

Personlig utveckling är väldigt brett, men kan enkelt sammanfattas med en mening: att bli den person som du vill bli. Vad detta innebär är det bara du som har svaret på, men kan t.ex. inkludera följande:

  • Att ha modet att prata inför folk
  • Vara duktig på sociala situationer
  • Kunna kontrollera sina känslor
  • Att uppfylla sina livsdrömmar

Våra mål är inte alltid våra egna

Något som är viktigt att förstå är att våra tankar om vad vi vill och inte vill inte alltid är den egentliga sanningen. Vi påverkas nämligen av väldigt många faktorer, såsom följande:

  • Vad samhället accepterar
  • Vad föräldrar förväntar sig
  • En inre rädsla att misslyckas

Det är lätt att gå med strömmen. Att bli bekväm med det liv man har skapat sig och sedan leva detta på rutin. Så här är det för de flesta av oss och det är det som dödar vår personliga utveckling. Oavsett vad det handlar om måste vi gå utanför vår trygghetszon om vi vill komma någonstans.

Att utvecklas är enkelt, men samtidigt inte. Det är jobbigt och kan skapa mycket obehag då vi allt som oftast behöver möta våra rädslor. Men ju mer vi gör detta desto lättare blir det. Till slut når vi en punkt där det som till en början var otroligt svårt är en barnlek. När vi kommer hit är lyckan och det välmående som vi ofta belönas med väl värt arbetet vi lagt ner.

Få professionell hjälp med personlig utveckling

Känner du dig vilse i livet? Sitter du på ett tydligt mål som du inte vet hur du ska nå? Har du svårt att hitta motivation? Håller rädsla och tvivel tillbaka dig? Då kan det vara en god idé att få professionell hjälp för att utvecklas på det personliga planet. Vi samarbetar med ett flertal duktiga coacher som du när som helst kan prata med genom videosamtal över nätet. De kommer att hjälpa dig att hitta och uppnå dina mål. Första samtalet är alltid gratis och du är inte på något sätt bunden till att fortsätta.

Emelie Bergström

Emelie

Certifierad samtalsterapeut med expertis inom självförtroende, självkänsla och måluppfyllande.

Första samtalet är gratis, varav resterande ligger på 300 kr för 60 minuter. Paketpris existerar.

Epost: emeliebergstrom@onlineterapi.nu | telefon: 0739333430 | skype: emelie.sara.marita

Tora

Tora

Certifierad samtalsterapeut som hjälper dig komma vidare, fatta beslut och göra dig tryggare i dig själv

Första samtalet är gratis, varav resterande ligger på 500 kr för 40 minuter. Paketpris existerar.

Epost: Tora@onlineterapi.nu | telefon: 0730268809

Ledig plats

Okänd terapeut

Är du en terapeut som önskar att visas här? Kontakta oss på info@onlineterapi.nu

Alla terapeuter

Alla terapeuter

Klicka här för att se alla våra terapeuter.

Egna övningar för personlig utveckling

Allt som oftast är det tvivel på oss själva och en vardaglig bekvämlighet som gör att vi inte lyckas med att nå de mål vi vill. Det finns så klart undantag till regeln då mönster som är djuprotade sedan barndomen t.ex. kan gå bortom detta. Sådana mönster kan behöva KBT terapi för att brytas.

För det mesta är det däremot våra rädslor som står i vår väg – och även till viss del lathet. Detta är en farlig kombination som gör att vi accepterar ekorrhjulet som vi springer i fastän att vi vet att gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Genvägar till att uppnå våra mål finns det dessvärre ont om. Det finns däremot två övningar för personlig utveckling som kan hjälpa dig på traven.

Personlig utveckling övning 1. Lägg till nya rutiner i små steg

Som människor älskar vi rutiner och det är något som du effektivt kan utnyttja för att nå dina mål. Allt som oftast avskräcks vi dock av tanken på en större förändring i vardagen. Att lägga till nya rutiner i små steg kan därför vara nyckeln till att lyckas.

Vill du t.ex. bli duktig på att sjunga så gör det till en rutin att göra ett par sångövningar 2 minuter om dagen. Tänk inte på att detta inte är tillräckligt för resultat för allt du gör hjälper. Dessutom kommer du efter ett tag vara väldigt bekväm med dessa två minuter och då kan du utöka dem till 4.

Till slut är du kanske uppe i en vardag där du övar sång 1 timme om dagen och mår fantastiskt bra av det. Något som från första början hade avskräckt dig då det hade blivit en alldeles för stor förändring i en redan fullpackad vardag. Små steg ska inte underskattas.

Personlig utveckling övning 2. Gör en lista över dina mål

Även om vår hjärnkapacitet är imponerande är det lätt att fokus på våra mål tappas bort bland alla våra andra tankar som vi har varje dag. Det kan därför vara en god idé att skriva ner de mål som du har och slå ett öga på dessa innan du går och lägger dig. När du gör detta kan du reflektera över vad du har gjort under dagen för att komma närmre dina mål och vad du kan göra bättre imorgon.

Värdefulla tips för personlig utveckling

Hand i hand med ovanstående övningar har vi listat två värdefulla tips som kan hjälpa dig att nå personlig utveckling.

Personlig utveckling tips 1. Se misslyckanden som en erfarenhet

Det finns ingen skam i att misslyckas. Faktum är att det är ett nödvändigt ont. Alla som är duktiga på något har misslyckats ett enormt antal gånger. Fråga vem som helst – en musiker, filmstjärna, entreprenör, krogens casanova eller skicklig talare. Det är deras misslyckanden som har gjort att de har nått sina mål för ett misslyckande är inte ett nederlag, men en erfarenhet.

Försök därför att komma till ro med tanke att det är okej att misslyckas. Det är ingen big deal. Om det väl händer är det viktigaste att du fortsätter att kämpa för det är denna ihärdighet som skiljer de som verkligen uppnår sina mål med de som lägger dem på hyllan.

Personlig utveckling tips 2. Meditera ett par minuter om dagen

Meditation är ett av de kraftfullaste verktygen som finns inom mindfulness och som på egen hand kan utövas utan några svårigheter. Det behöver inte ta mer än ett par minuter om dagen, varav effekterna av det kan bli enorma på din personliga utveckling. Via meditation kan det nämligen bli enklare att acceptera saker och ting för vad dem är (läs eventuella misslyckanden); kontrollera negativa tankebanor, se det positiva i livet och bryta destruktiva mönster.