Mindfulness
Mindfulness är ett verktyg som effektivt används inom flera olika terapiformer såsom ACT, vilket är en av många kognitiva beteendeterapier. Det är en teknik som fokuserar på att vi ska leva i nuet och som bland annat innefattar meditation, samt andnings- och koncentrationsövningar. Att på egen hand utöva mindfulness kan för många vara ett alternativ till att söka professionell hjälp för bland annat oro och nedstämdhet. Det finns en mängd olika mindfulnessövningar som enkelt kan tillämpas i vardagen med väldigt goda resultat till följd. Är du intresserad av dessa har vi längre ner på sidan listat ett flertal av dem.
Vem lämpar sig mindfulness för?
Mer eller mindre alla som tänker väldigt mycket på framtiden eller det förflutna och som mår dåligt av det. Genom mindfulnessövningar kan man bland annat dämpa eller helt och hållet bli av med:
Det ska också tilläggas att studier som gjorts har visat att övningar inom mindfulness kan ha en positiv inverkan på bland annat drogberoende och ätstörningar. Även cancersjuka som psykiskt lider av sin sjukdom har mindfulness visat sig vara bra för.
Mindfulness-terapi på svenska
Som alternativ till att utöva medveten närvara på egen hand, samarbetar vi med flera duktiga terapeuter som över nätet kan hjälpa dig med mindfulness på svenska. De kan ge dig övningar som är skräddarsydda för just dig och hjälpa dig att bearbeta jobbiga känslor som kan uppstå vid mindfulness.
Så här fungerar mindfulness
Genom mindfulness lär du dig bland annat att:
- Kontrollera negativa tankebanor
- Uppmärksamma positiva saker
- Bryta destruktiva mönster
Kontrollera negativa tankebanor
Det sägs att vi är vad vi äter. Faktum är däremot att vi är vad vi tänker. Vår hjärna kan inte skilja på vad som faktiskt är verkligt och vad vi medvetet eller undermedvetet intalar oss själva är det.
Om vi tänker att en viss händelse får oss att må dåligt då kommer vi även att uppleva symptom som är negativa. Det kan handla om stress, oro, sömnsvårigheter, magont med mera. På samma sätt kan våra negativa tankar bland annat påverka vår prestation. Tänker vi att vi är dåliga på något så kommer vi utan tvekan att vara det. Tänker vi däremot att vi är duktiga då blir vi även duktiga på det vi gör.
Effektivt med terapi inom mindfulness eller självhjälp med egna mindfulness övningar är att vi lär oss kontrollera våra tankar och ta avstånd ifrån de som är negativa. Att helt och hållet bli av med våra negativa tankar är svårt. De kommer alltid att finnas där och dyka upp när vi minst anar det. Däremot kan vi alltid göra ett aktivt val med tankarna. Om vi t.ex. tänker att vi är stressade kan följande ske:
- Vi blir stressade och upplever alla negativa symptom som denna stress kommer med.
- Vi uppmärksammar tanken för vad den är – endast en tanke. Vi låter den inte ta kontroll över oss, utan avfärdar den snabbt, vilket ger utrymme för andra, mer positiva tankar att frodas.
För många finns det i just denna stund inget valalternativ då nummer 1 sker på automatik. Via meditation och andra mindfulnessövningar kommer det däremot till slut att bli en barnlek att välja väg nummer 2 som är ett givet alternativ för välmående.
Uppmärksamma positiva saker
Via mindfulness kan man lära sig att uppmärksamma saker i vardagen som får oss att må bra. Rent generellt tar vi mycket för givet – betydligt mer än vad vi tror. Vare sig det handlar om fågelkvitter, en människas leende, solens värmande strålar eller bara att andas in ren luft, kan övningar inom mindfulness hjälpa oss att aktivt lägga märke till dessa.
Bryta destruktiva mönster
Många av våra handlingar är inga aktiva val, utan sker på automatik då de är så djupt rotade i oss. Vare sig det rör sig om att ryta ifrån vid en konflikt, tala nedsättande till någon eller fly från en situation så vet vi ofta inte varför vi gör det. Det bara händer utan någon baktanke och så har det alltid varit. Via övningar inom mindfulness kan mönster likt detta brytas. Vi kan nämligen lära känna oss bättre själva och stanna upp när jobbiga situationer uppstår, vilket är nyckeln till förändring.
Att veta varför man agerar som man gör är ett oerhört stort steg mot personlig utveckling. Agerandet kan t.ex. bero på negativa föreställningar om sig själv eller så kan det vara ett mönster som har ärvts av föräldrarna. När man vet varför man agerar som man gör är det hur som helst enklare att välja en annan väg än den man alltid har tagit per automatik. Förändringen sker däremot inte över en natt, utan kan vara en lång process som kräver mycket arbete. I detta arbete kan mindfulness fungera som en effektiv katalysator.
När en jobbig situation uppstår kan du använda dig av följande steg för att agera medvetet och till slut bryta ditt destruktiva mönster:
Stanna upp
Ta ett djupt andetag och räkna till tio. Genom denna paus tar du avstånd ifrån de tankar och känslor som automatiskt har dykt upp.
Observera
Vad är det egentligen som händer just nu? Varför känner jag och tänker jag som jag gör?
Observera
Acceptera
Situationen och tankarna har redan uppstått – acceptera det. Försök nu istället göra det bästa av händelsen.
Reagera
Istället för den väg du vanligtvis tar, testa att välja en annan. Om du flyr så stannar du. Om du blir arg så sansar du dig. Lättare sagt än gjort, men försök att inte gå samma väg som vanligt.
Reagera
Gå vidare
Oavsett hur bra eller dåligt du lyckas att reagera på att annorlunda sätt är det viktigt att gå vidare. Du har gjort vad du kunde. Må inte dåligt över det och älta det inte. Du får en ny chans nästa gång situationen uppenbarar sig.
Övningar för mindfulness
Att utöva medveten närvaro i vardagen kan göras på ett par olika sätt och behöver inte ta mer än ett par minuter om dagen för att ge en positiv effekt. Det är väldigt enkelt. Många föredrar meditation som fokuserar mycket på andning, men det finns även ett flertal andra mindfulnessövningar som effektivt kan användas. Nedan har vi beskrivit ett par olika.
Alternativ till mindfulnessövningar
Att utöva mindfulness behöver inte vara något komplicerat. Tvärtom bör det vara en naturlig del av livet. Ovanstående övningar kan vara väldigt effektiva, men allt som mindfulness egentligen handlar om är att vara närvarande i nuet och ta vara på alla sinnesintryck. Att inte låta tankarna vandra iväg.
Mindfulness kan med andra ord appliceras i princip när som helst under dagen. Via smakupplevelsen på ditt morgonkaffe; solens värmande strålar; fåglarnas kvitter; lugnet av total tystnad; fascinationen av en stjärnklar himmel; närheten av vår käraste, etc. Det handlar om att uppskatta det vi har för när det kommer till kritan är det lilla vi så ofta tar för givet det allra bästa med livet.
Vanliga frågor och svar om mindfulness
Vad betyder mindfulness på svenska?
Det översätts bäst till medveten närvaro. Helt enkelt att endast fokusera på det som sker just nu. Inte om en timme, inte om ett år och inte på vad som redan har varit.
Kan mindfulness påverka mig negativt?
Det är fullt möjligt. Även om målet med mindfulness är att må bra kan meditation och andra mindfulness övningar vara väldigt kraftfulla. Att vara fullt närvarande i nuet kan väcka obehagliga känslor och minnen. Det tillhör inte vanligheterna, men om du upplever obehag kan det vara bra att prata med en utbildad mindfulness terapeut för att få vägledning.
I sällsynta fall kan meditation även bli en destruktiv verklighetsflykt. Det kan komma mycket gott av att utöva mindfulness i längre perioder, men om det sker för att undvika vardagens jobbiga krav så har det gått för långt.